Brandend maagzuur en zure oprispingen

Brandend maagzuur is de term die gebruikt wordt om het effect te beschrijven van zuur dat vanuit je maag omhoog komt. Dit omhoog komen van maagzuur wordt ook wel 'reflux' of 'zure oprisping' genoemd.

Als je last hebt van brandend maagzuur en zure oprispingen, ben je daarin niet alleen. Brandend maagzuur komt vaker voor dan je misschien zou denken - ongeveer 20% van de volwassenen heeft wel eens last van deze klachten.

De mate waarin het maagzuur omhoog komt, kan per persoon sterk verschillen

  • Wanneer je voor het eerst last krijgt van brandend maagzuur, zijn de klachten meerstal licht: je voelt een vervelend, oncomfortabel gevoel dat zich beperkt tot rond je maag en wat zich slechts af en toe voordoet (vuistregel: minder dan 1x per maand), vaak na de maaltijd of in periodes van stress.
  • In de loop van de tijd kunnen de klachten helaas wat zwaarder worden: je voelt een brandende pijn, niet alleen in je maag maar ook in je slokdarm, soms kan het ook een zure smaak geven in de keelholte. Het brandend maagzuur komt vaker terug (vuistregel: meer dan 2 keer per week), niet alleen overdag maar vaak ook 's nachts. Het brandend maagzuur krijgt dan invloed op je dagelijks leven.